dissabte, 10 de febrer del 2007

El moviment republicà a Tàrbena (2) .

La sublevació republicana de Guadalest:

El 28 d'octubre de 1848 un grup de 35 republicans, acabdillats per Llorenç Carreras de Castell de Castells, van prendre el Castell de Guadalest. El comandant general de la província d'Alacant, Manuel González del Campillo, que llavors estava en El Patró (Vall de Gallinera), va ser informat de l'assalt i que havien fet presoners al comandant d'armes d'Altea, Miguel Orozco, al tinent dels carrabiners, Antonio Oraeta i a un carrabiner ras. Gonzales Campillo, al cap davant de quatre columnes, que estaven amb ell, acompanyat pel regiment “del Infante”, que llavors es trobava a Alcalà de la Jovada (Vall d'Alcalà), es van dirigir cap a Guadalest. Mentre tant a Benimantell els esperaven els carrabiners, sota les ordres de Juan Martín Armedo; un contingent de la guàrdia civil, manat per capità Mateo Bregues; paisans enviats pel corregidor de Callosa i altres paisans reclutats pel cap civil de la Vilajoiosa José Tohus.
A les 12 de migdia del 29, es va donar l'assalt al Castell de Guadalest. Els carabiners van entrar dins del castell per la casa de Carles Orduña*1; mentre que la guàrdia civil atacava per la torreta de la dreta. L'asalt es va saldar amb 14 republicans morts, i els altres 21 fets presoners, i afusellats de manera immediata. Els passats per les armes son: Llorenç Carreras, Miquel i Francesc Verdú, Antoni Peiró, Miquel i Antoni Romà, de Castells; Francesc Paput, Antoni LLopis, Vicent i Francesc Vicent Pérez, Jaume Mora, Baptistes Domènec, Josep Cervera, Vicent i Pere Poquet, Andreu Guardiola, Joaquim Berenguer, de Parcent; Antoni Lledó i Miquel Monjo, de Tàrbena, i a Josep Soler de Pamis. Les armes utilitzades pels revoltats foren: 7 fusells anglesos, 2 fusell als que els mancava la caixa, 2 fusells inutilitzats, 5 baionetes angleses i 18 escopetes.

*1- Segons la declaració de Juan Martín Arnedo, cap dels carrabiners van entrar per “la espalda de la casa que ocupa en el mismo castillo el propietario de el D. Carlos Orduña”.